Logotype Sveriges Förenade Filmstudios

SFFs filmpris

Filmpriset delas ut för att hedra personer eller organisationer som betytt mycket för filmstudiorörelsen. Priset som består av en glasstatyett samt ett stipendium på 10.000 kronor delas ut i samband med SFF:s årsmöte. Prisvinnaren får också äran att välja en film som visas efter prisceremonin.

Sveriges Förenade Filmstudios grunades 1953 och är en visningsorganisation som sprider och visar värdefull film i hela landet. Det finns idag ca 100 filmklubbar med omkring 35.000 medlemmar som varje år genomför drygt 1 700 filmvisningar. ______________________________________________________________________________________

Filmstudiorörelsens Filmpris 2016 har tilldelats

ASTRID FRIBERG

med motiveringen

”SFF:s oumbärliga flamma - cool, generös, omtänksam inte utan jävlaranamma”

KERSTIN SUNDELIN

med motiveringen

”En kunnig, vass och klurig filmfixare som fått filmstudiornas verksamhet att rulla över hela landet”

Filmpriset som består av en glasstatyett samt ett stipendium på 10 000 kronor delades ut i samband med SFF:s årsmöte 23 april på Filmhuset i Stockholm.

Astrid och Kerstin som under många år har arbetat för SFF på föreningskansliet i Stockholm fick priset i samband med att de nu lämnar sina arbeten för att gå vidare som pensionärer. Under avtackningen gavs flera fina tal till pristagarna. Dessutom fick Astrid och Kerstin specialutgivna "frikort" från föreningens styrelse. Ett kort som styrelsen hoppas kunna öppna dörrarna hos föreningens alla olika filmföreningar.

______________________________________________________________________________________

Filmstudiorörelsens Filmpris 2015 har tilldelats Filmrutans redaktör

MARIKA JUNSTRÖM

med motiveringen

”En hängiven redaktör som tillför Filmrutan kvalitet, fördjupning och förnyelse.”

Filmpriset som består av en glasstatyett samt ett stipendium på 10 000 kronor delades ut i samband med SFF:s årsmöte 25 april på Filmhuset i Stockholm.

Marika Junström har, sedan hon 2006 blev Filmrutans redaktör, med stort filmkunnande, sitt breda kontaktnät och erfarenhet från nära fyrtio år som anställd på Svenska Filminstitutet, lyft Filmrutans innehåll och layout. Vilket också genererat ett ökat ekonomiskt stöd från Kulturrådet.

Hennes förmåga att engagera såväl nyare som äldre skribenter, har givit Filmrutans innehåll både spänst och bredd. Genom notiser, artiklar och essäer genomlyses filmens betydelse och utveckling som konstart på ett aktuellt, nyfiket och djuplodande sätt. Genom Marika Junströms redaktörskap har Filmrutan också blivit en garant för att filmkonsten sätts in i ett nödvändigt historiskt sammanhang.

______________________________________________________________________________________

Filmstudiorörelsens Filmpris 2014 tilldelas Mårten Blomkvist och Mats Sladö

Sveriges Förenade Filmstudios Filmpris 2014 går till författaren och journalisten Mårten Blomkvist samt till filmskribenten och filmstudiorörelsens tidigare ordförande Mats Sladö.

Som film- och kulturjournalist kombinerar Mårten Blomkvist passion och distans på ett utomordentligt elegant och klurigt sätt. Han har skrivit otaliga filmartiklar och recensioner i DN, varit redaktör för Bonniers filmguide och författat en lysande biografi om Bo Widerberg.

Han är krönikör i tidskriften Filmrutan och har hållit många uppskattade och inspirerande seminarier hos Filmstudiorörelsen.

Mårten får SFF:s statyett och stipendium 2014 med motiveringen

Kunnig, inspirerande och underfundig ciceron i filmens tjänst.

*********************************************************************************************************

Mats Sladö, en filmentusiast utan like, är en ovärderlig kraft inom Filmstudiorörelsen. Solidaritet och rättvisa är ledstjärnor för Mats. Alla, var man än bor i Sverige, ska kunna se film. Kvalitetsfilm från udda länder ska inte bara vara storstadspubliken förunnad.

Mats har suttit i SFF:s styrelse i 25 år, varit dess ordförande i 10 år samt ansvarig utgivare för Filmrutan. Han har med stor entusiasm engagerat sig i SFF:s centrala verksamhet, från att producera filmprogram till att företräda SFF i kulturpolitiken, och därmed varit delaktig i att utveckla Filmstudiorörelsen till den betydelsefulla ideella organisation som den är i dag.

Mats får SFF:s statyett och stipendium 2014 med motiveringen

Den rörliga bildens och SFF:s aldrig falnande fyrbåk.

*********************************************************************************************************Om SFF Filmpris

Filmpriset delas ut för att hedra personer eller organisationer som betytt mycket för filmstudiorörelsen.

Priset som består av en glasstatyett samt ett stipendium på 10.000 kronor delas ut i samband med SFF:s årsmöte.

Prisvinnaren får också äran att välja en film som visas efter prisceremonin.

Tidigare vinnare

Kommer...

Hitta en filmstudio nära dig!

Vi finns på närmare 100 orter i Sverige
Läs mer

Starta en filmstudio!

Så här gör du. Läs mer

Läs om SFF:s arrangemang! Läs mer

Kontakt

Sveriges Förenade Filmstudios
(Swedish Federation of Film Societies)

Filmhuset, Borgvägen, Box 27126
102 52 Stockholm
Sweden

Kontakt

Per Eriksson 08-665 12 30
Tomas Tengmark 08-665 12 31