Logotype Sveriges Förenade Filmstudios

FRANSK KRIM med Mårten Blomkvist

SFF:s filmhelg 22-23 november 2014

Méliès, bröderna Lumière, Renoir, franska nya vågen - filmälskare har mycket att tacka Frankrike för. Men i skuggan av dessa monument finns något annat värt att upptäcka, den franska deckaren.

Frankrike är nog det europeiska land som lyckats bäst med att skapa en egen gangsterfilmtradition, ned fåordiga hårdingar, falska kvinnor och tuffa snutar. Genrens mästare var Jean-Pierre Melville, i vars filmer stil och brott var lika viktiga. Alain Delons yrkesmördare i borsalino och trenchcoat i "Samuraj killer" (1967) kan fortfarande ses som förebild i modetidningarnas klädreportage. Den franska deckaren är ofta på ett plan realistisk, samtidigt som den tillåter sig att vara romantisk, som i Jacques Beckers "Möte under stjärnorna" (1952), en passionshistoria bland gängmedlemmar under la belle époque.

I fransk film finns en tradition av att svärma för amerikansk gangsterfilm och ändå göra den till något helt eget; Jean-Luc Godard gjorde attityden till närmast ett tema i stilbildande "Till sista andetaget" (1960).

Vi ser fram emot att få visa den och andra pärlor, som den alltför lite kända Beckerfilmen "Hålet"
(1960), en av de bästa rymma-från-fängelse-filmer som gjorts. Låt naglarna växa, ni kommer att bita ner dem under den och flera andra stunder med mördare, mutkolvar, utpressare och nattfjärilar i fin fransk tappning.

Mårten Blomkvist

Kontakt

Allmänt: Per Eriksson, 08-665 12 30
Filmbokning: Tomas Tengmark, 08-665 12 31
Epost: förnamn (snabel-a) filmstudio.se

Adress

Sveriges Förenade Filmstudios (Swedish Federation of Film Societies)
Filmhuset, Borgvägen, Box 27126. 102 52 Stockholm, Sweden
Telefon: 08-665 11 00 (vx)